Tytuł pozycji:
Powierzchniowe chłodnice powietrza
We współczesnym świecie chłodnictwo jest dziedziną techniki, w której obserwuje się szybki postęp. Związane jest to z szerokim stosowaniem urządzeń chłodniczych w klimatyzacji i w różnych gałęziach przemysłu przetwórczego, spożywczego, rolnictwa itp. Bardzo często niezbędne jest obniżenie temperatury środowiska poniżej temperatury otoczenia i utrzymanie jej na odpowiednio niskim poziomie. Tym chłodzonym środowiskiem w ogólnym przypadku może być ciecz lub gaz - zazwyczaj powietrze, a niekiedy również ciało stałe, np. produkty spożywcze. Uwzględniając powyższy podział, możemy dokonać klasyfikacji urządzeń chłodniczych ze względu na rodzaj środowiska chłodzonego. Mamy więc urzą- dzenia chłodnicze do chłodzenia bezpośrednio ciał stałych, cieczy czy też gazu. Najczęściej chłodzonym środowiskiem gazowym jest powietrze, a urządzenia do jego chłodzenia nazywane są chłodnicami powietrza.