Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ mikroemulsji wody w oleju na aktywność miedziowych oksydaz polifenolowych

Tytuł:
Wpływ mikroemulsji wody w oleju na aktywność miedziowych oksydaz polifenolowych
Autorzy:
Rodakiewicz-Nowak, J.
Dudek, B.
Haber, J.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
tyrosinase
lakaza
mikroemulsje typu o/w
micele
oksydaza p-difenylowa
polyphenol oxidase
laccase
o/w microemulsion
reverse micelle
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wyznaczono aktywność enzymatyczną lakazy P. radiota w reakcji utlenienia 2,6-dimetoksyfenolu, syryngaldazyny i ABTS oraz lakazy C. versicolor, w reakcji utleniania 2,6-dimetoksyfenolu w 50 mM mikroemulsjach wody w izooktanie, w odniesieniu do odpowiednich roztworów wodnych. Określono wpływ środowiska micelarnego na optimum pH badanych enzymów, zależność efektywnej aktywności katalitycznej od wielkości agregatów micelarnych i wpływ środowiska micelarnego na obserwowane wartości V(max) i Km(m) Wyniki porównano z dostępnymi danymi literaturowymi na temat aktywności katalitycznej innych preparatów lakazowych, roślinnej oksydazy katecholowej i tyrozynazy grzybowej w mikroemulsjach wody oleju i aktywnością katalityczną badanych enzymów w 0.4 M roztworach wodnych etanolu.
Enzymic activity of two laccases was compared in 50 mM AOT in isooctane microemulsions, in 0.4 M ethanol solutions, and in the respective aqueous solutions. The results were compared with the literature data on activity of other polyphenol oxidases in water in oil microemulsions.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies