Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ultrafiltracja koloidalnych roztworów oksyetylenowanego dodekanianu metylu

Tytuł:
Ultrafiltracja koloidalnych roztworów oksyetylenowanego dodekanianu metylu
Autorzy:
Adamczak, H.
Szymanowski, J.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
ultrafiltracja
fenole
oksyetylenowany polidyspersyjny dodekanian metylu
oksyetylenowany dodekanian metylu
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Ultrafiltracja układów koloidalnych stanowi metodę wydzielania niewielkich koncentracji substancji toksycznych z roztworów wodnych. Przedmiotem badań jest separacja fenoli z roztworów micelarnych niejonowych surfaktantów. Wykorzystano nowy typ surfaktantów - oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych, otrzymane w wyniku bezpośredniej reakcji tlenku etylenu z estrami metylowymi kwasów tłuszczowych. Do głównych zadań należy określenie wpływu stopnia hydrofobowości oksyetylatu, jego stężenia, jak również rodzaju zastosowanego fenolu na skuteczność separacji oraz strumień uzyskiwanego permeatu. Określony zostanie również wpływ elektrolitów wysalających i wsalajacych na proces ultrafiltracji.
Micellar enhanced ultrafiltration of oxyethylated methyl dodecanoate solutions containing phenol was studied. Oxyethylated methyl dodecanoates of various hydrophilicity were used. Ultrafiltration was carried out in a stirred cell Amicon 8010 type, USA. The hydrophilic, Millipore membranes PLGC type with a molecular weight cut-off of 10 000 Da were made of regenerated cellulose. The effect of surfactant hydrophobicity on the flux of permeate and phenol rejection was studied. Some effect of the hydrophilicity of methyl dodecanoate on rejection of phenols is observed. More hydrophilic surfactants with the average degree of oxyethylation equal to 11 and 14 seems to be more effective in comparison to less hydrophilic surfactants. The effect corresponds to the location of solute molecules between polyoxyethylene chains in the micelles. The formation of the gel layer and then its resistance in experiments depends very strongly on electrolyte for surfactants having the cloud point near experimental

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies