Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ rodzaju cementu na właściwości BWW z kruszywa bazaltowego

Tytuł:
Wpływ rodzaju cementu na właściwości BWW z kruszywa bazaltowego
Autorzy:
Starzyk, K.
Data publikacji:
2006
Słowa kluczowe:
beton wysokowartościowy
kruszywo bazaltowe
cement
właściwości mechaniczne
mrozoodporność
nasiąkliwość
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zbadano wpływ rodzaju cementu na właściwości BWW. Zastosowano CEM l i CEM II/B-V oraz kruszywo bazaltowe. Oba rodzaje cementów pozwoliły na uzyskanie BWW o wytrzymałości bliskiej 90 MPa, które wykazały bardzo dobrą odporność na zamrażanie i rozmrażanie, także w obecności soli odladzającej. Mikrostruktura, zwłaszcza strefa przejściowa matryca cementowa ziarna kruszywa, betonu z cementu CEM II/B-V była nawet korzystniejsza niż w przypadku cementu CEM l. Wyniki badań pozwalają na wyciągnięcie wniosku, że cement CEM II/B-V może służyć do wytwarzania BWW o bardzo dobrych właściwościach.
The influence of kind of cement on the properties of HSC was investigated. Two cements, namely CEM I and CEM II/B-V and basalt aggregate were used. Both cements gave HSC of strength of 90 MPa, which have shown excellent resistance to freeze-thaw test, also in the presence of deicing salt. Microstructure, especially in the transition zone: cement matrix aggregate grains, of concrete from CEM II/B-V was even better than in case of CEM I. The conclusion of this research is that CEM II/B-V can be applied in production of HSC of very good properties.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies