Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ czasu mieszania proszków wolframu, niklu i żelaza na wybrane właściwości wytworzonych z nich spieków ciężkich

Tytuł:
Wpływ czasu mieszania proszków wolframu, niklu i żelaza na wybrane właściwości wytworzonych z nich spieków ciężkich
Autorzy:
Włodarczyk, E.
Jackowski, A.
Michałowski, J.
Piętaszewski, J.
Data publikacji:
1999
Słowa kluczowe:
metalurgia proszków
spieki ciężkie z osnową wolframową
powder metallurgy
heavy sinters with tungsten coating
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono wyniki badań wybranych, fizykomechanicznych właściwości spieków ciężkich, wytworzonych z proszków wolframu, niklu i żelaza. Zmiennym parametrem w przeprowadzonych badaniach był czas mieszania proszków w planetarnym młynku kulowym. Ustalono, że optymalny czas mieszania, zapewniający odpowiednie rozdrobnienie ziaren składników i homogenizację mieszanki, a przez to pożądane właściwości spieków z jednej strony i obniżenie kosztów procesu wytwarzania z drugiej, wynosi 10 godzin.
There are presented the investigation results of the selected physical-mechanical properties of heavy sinters fabricated from tungsten, nickel and iron powders. Variating parameter in these studies was duration of mixing the powders in the planetary ball mill. It was found that the optimal mixing duration is 10 hours which assures the proper fragmentation of the component grains and the mixture homogeneity which also assures the expected properties of sinters and on the other hand the lower of the fabrication costs.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies