Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Optimization of anti-symmetrical open cross-sections of cold-formed thin-walled

Tytuł:
Optimization of anti-symmetrical open cross-sections of cold-formed thin-walled
Autorzy:
Lewiński, J.
Magnucki, K.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
thin-walled beam
open cross section
global and local buckling
optimal design
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The paper deals with cold-formed thin-walled beams with the Z-, S- and Clothoid-section. A short survey of optimal designs of thin-walled beams with open cross-sections is given. Geometric properties of three cross- sections are described. Strength, local and global buckling conditions for thin-walled beams are presented. The optimal design criterion with a dimensionless objective function as a quality measure is defined. Results of numerical calculations for optimal shapes of three cross-sections are presented in tables and figures.
W artykule rozważane są belki o przekrojach poprzecznych w kształcie Z-, S- oraz w kształcie klotoidy. Zamieszczono krótki przegląd zagadnień optymalnego projektowania belek cienkościennych o przekrojach otwartych. Opisano właściwości geometryczne trzech rozważanych przekrojów. Zapisano warunki wytrzymałości oraz lokalnej i ogólnej stateczności belek cienkościennych. Sformułowano kryterium optymalizacyjne z wykorzystaniem bezwymiarowej funkcji celu będącej miarą jakości przekroju. Wyniki numerycznych obliczeń optymalnych zarysów przekrojów poprzecznych przedstawiono w tablicach i na rysunkach.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies