Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Pomiar naprężeń wewnętrznych w papierze. Cz. 6. Powstawanie i interpretacja naprężeń wewnętrznych w kierunku prostopadłym do powierzchni papieru

Tytuł:
Pomiar naprężeń wewnętrznych w papierze. Cz. 6. Powstawanie i interpretacja naprężeń wewnętrznych w kierunku prostopadłym do powierzchni papieru
Autorzy:
Skowroński, J.W.
Data publikacji:
2008
Słowa kluczowe:
naprężenia wewnętrzne
grubość
oddziaływanie wody
zmiany struktury
pofalowanie
wyginanie płaszczyzny
pęcherzykowanie powierzchni
internal stresses
caliper
waterpaper interaction
mechanism of changing paper structure
testing waviness
curl
cockle
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W tej części pracy przedstawiono wpływ grubości papieru na naturę naprężeń wewnętrznych w papierze oraz na procesy przetwarzania papieru. Typowe problemy powstałe w wyniku reakcji naprężeń wewnętrznych w papierze na kontakt z wodą podczas przetwarzania (drukowania, traktowania powierzchniowego oraz powlekania), to: falowanie papieru, pęcherzykowanie powierzchni, spadek gładkości i połysku papieru.
Part 6 of the study on internal stresses m paper extends this subject to the third dimension and discusses the importance of paper thickness on the nature of internal stresses in paper as well as its impact on paper-converting processes. Typical problems which may occur after converting range from waviness and cockles after printing to the drop of gloss and smoothness after paper surface contact with water during surface treatment and coating.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies