Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie metody FT-IRM w badaniach adsorpcji mucyny na powierzchni wybranych biomateriałów

Tytuł:
Zastosowanie metody FT-IRM w badaniach adsorpcji mucyny na powierzchni wybranych biomateriałów
Autorzy:
Mystkowska, J.
Kolmas, J.
Dąbrowski, J. R.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
mucyna
mikrospektroskopia w podczerwieni FT-IRM
adsorpcja
ślina
biomateriały
mucine
infrared microspectroscopy FT-IRM
adsorption
saliva
biomaterials
Język:
polski
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań adsorpcji mucyny zwierzęcej na powierzchni wybranych biomateriałów. Przebadano po dwie próbki każdego z materiałów, których powierzchnie różniły się chropowatością. Badania przeprowadzono za pomocą mikrospektroskopii w podczerwieni z transformacją Fouriera (FT-IRM). Wyniki badań wskazują na adsorpcję mucyny do wszystkich testowanych materiałów. Zaobserwowano wpływ rodzaju biomateriału na intensywność adsorpcji testowanej proteiny do jego powierzchni.
This work presents results of research of animal mucin adsorption on the surface of selected biomaterials. Two samples of each material with different surface roughness were investigated. The tests were performed using Fourier-transform infrared microspectroscopy (FT-IRM). The results indicate that mucin adsorb to all tested materials surface. The influence of biomaterial type on protein adsorption intensity to material surface was observed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies