Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

A hybrid model of analytical network process and mixed-integer programming for selecting restaurant food supplier

Tytuł:
A hybrid model of analytical network process and mixed-integer programming for selecting restaurant food supplier
Autorzy:
Silalahi, Agustinus
Sukwadi, Ronald
Vanessa, Vanessa
Le, Minh-Thai
Thu, Nguyen Thi Bich
Data publikacji:
2023
Słowa kluczowe:
supplier
restaurant
hybrid model
ANP
MIP
analytical network process
mixed-integer programming
badania operacyjne
dostawcy
zarządzanie dostawami do restauracji
model hybrydowy
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Supplier selection is one of the essential processes of procurement in every business, including restaurants. Having good suppliers for restaurants is almost as important as having the best quality food. Many suppliers of food and beverages in Indonesia make it difficult for restaurant owners to choose the best. Therefore, determining the appropriate criteria for selecting suppliers and measuring the performance of suppliers is very crucial. This research aims to achieve maximum quality of raw material procurement in Sushi Man Restaurant, Kelapa Gading. The hybrid model is built using the Analytical Network Process (ANP) method and integrated with Mixed-Integer Programming (MIP) to be solved with Super Decision and LINGO software. The objectives of this hybrid model are to maximize performance and minimize procurement costs. The result shows that the optimum solution for salmon suppliers is PT. Indoguna Utama and PT. Ruangan Pendingin Indonesia, for chukka wakame’s supplier are PT. Indosps Bogatama Sukses and CV. Mulia Kencana, and for chukka idako’s supplier are PT. Indosps Bogatama Sukses and CV. Mulia Kencana. The other suppliers can still be used for the procurement in Sushi Man Restaurant, but their performance needs to be improved.
Wybór dostawców jest jednym z podstawowych problemów decyzyjnych dla projektu wykorzystującego różne półprodukty i surowce. Widać to wyraźnie w przypadku restauracji. Posiadanie odpowiednich dostawców dla restauracji wiąże się z terminowym dostarczaniem surowców o odpowiedniej jakości. Wielu dostawców żywności i napojów w Indonezji utrudnia właścicielom restauracji wybór najlepszego. Dlatego ważne jest ustalenie odpowiednich kryteriów wyboru dostawców i ocena ich skuteczności. Przedstawione badania mają na celu osiągnięcie maksymalnej jakości pozyskiwanych surowców dla przykładowych restauracji. W artykule podano przykład restauracji: Sushi Man i Kelapa Gading. Do analitycznego modelowania problemu wykorzystano model hybrydowy. Model hybrydowy zbudowany jest metodą analitycznego procesu sieciowego (ANP), zintegrowanego z mieszanym programowaniem całkowitoliczbowym (MIP). Rozwiązanie problemu dla tak skonstruowanego modelu można przeprowadzić za pomocą dostępnego oprogramowania do rozwiązywania zadań badań operacyjnych. W przykładzie zawartym w pracy wykorzystano oprogramowanie: Super Decision oraz LINGO. Autorzy postawili sobie za cel maksymalizację efektywności dostawców i minimalizację kosztów zaopatrzenia. Zaprezentowane wyniki pokazują, jak praktycznie wykorzystać takie podejście do problemu.
Opracowane ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies