Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Pomiar wilgotności wybranych proszków spożywczych dielektryczną metodą bezkontaktową

Tytuł:
Pomiar wilgotności wybranych proszków spożywczych dielektryczną metodą bezkontaktową
Autorzy:
Pogorzelski, M.
Zander, Z.
Zander, L.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
pomiar wilgotności
metoda dielektryczna
czujnik pojemnościowy
proszek spożywczy
humidity measurements
dielectric method
capacitive sensor
food powder
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy badano przydatność dielektrycznej metody bezkontaktowej do pomiaru wilgotności proszków spożywczych na przykładzie maltodekstryny średnio-scukrzonej, mąki grochowej instant, suszonego hydrolizatu białkowego i suszonego koncentratu czosnku. Zastosowana metoda należy do grupy dielektrycznych metod pomiarowych, wykorzystujących zależność stałej dielektrycznej ε badanego materiału od jego wilgotności. Pozwala również dokonywać pomiaru z pewnej odległości, bez kontaktu z badanym materiałem.
In this study, the suitability of the contact-less method for measuring the humidity of food powders, including medium-saccharaified maltodextrin, instant pea meal, dried protein hydrolysate and dried garlic concentrate, was experimentally investigated. The method applied belongs to a group of dielectric measuring methods, making use of the relation of the dielectric constant ε of material being tested with its humidity. It also allows the measurements to be taken from a certain distance, without any contact with material being tested.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies