Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Metoda jednoczesnego oznaczania kwasu benzoesowego, kwasu sorbowego, acesulfamu-K, sacharyny, aspartamu i kofeiny w napojach bezalkoholowych i przetworach spożywczych

Tytuł:
Metoda jednoczesnego oznaczania kwasu benzoesowego, kwasu sorbowego, acesulfamu-K, sacharyny, aspartamu i kofeiny w napojach bezalkoholowych i przetworach spożywczych
Autorzy:
Oszczudłowska, E.
Oszczudłowski, J.
Data publikacji:
2002
Słowa kluczowe:
napoje bezalkoholowe
przetwory spożywcze
chromatografia cieczowa
soft drinks
food-stuffs
liquid chromatography
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Adoptowano metodę wysokosprawnej chromatografii cieczowej do jednoczesnego oznaczania acesulfamu-K, sacharyny, aspartamu, kwasu benzoesowego, kwasu sorbowego i kofeiny. Dalszy etap to sprawdzenie, czy wybrana metoda badania spełnia wymagania związane z oznaczaniem ilościowym konserwantów słodzików i kofeiny zawartych w środkach spożywczych.
The method of high performance liquid chromatography (HPLC) was used to simultaneous determination of benzoic acid, sorbic acid, acesulphame-K, saccharine, aspartame and caffeine. It was checked if the used method comes up to demands of quantitative analysis of preservatives, sweeteners and caffeine in food stuff.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies