Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Assessing the Susceptibility of Welded Joints to Cold Cracking in the CTS Test

Tytuł:
Assessing the Susceptibility of Welded Joints to Cold Cracking in the CTS Test
Autorzy:
Pańcikiewicz, K.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
cold cracking
CTS test
steel T24
7CrMoVTiB10-10
pękanie na zimno
test CTS
stal T24
pęknięcia zimne
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article presents the CTS tests used when assessing the susceptibility of welded joints to cold cracking as well as test results related to steel 7CrMoVTiB10-10. The research work involved macro and microscopic metallographic tests performed using light and scanning electron microscopy. The macro and microscopic metallographic tests were used to assess the nature of cracking. It was demonstrated than an increase in thermal severity was accompanied by an increase in the average length of cold cracks.
Przedstawiono charakterystykę próby CTS stosowanej do oceny skłonności złączy spawanych do pęknięć zimnych oraz wyniki prób dla stali 7CrMoVTiB10-10. Wykonano badania metalograficzne makroskopowe oraz mikroskopowe przy zastosowaniu mikroskopii świetlnej oraz skaningowej mikroskopii elektronowej. Na ich podstawie dokonano oceny charakteru pękania. Wykazano, że wzrost liczby ostrości cieplnej powoduje zwiększanie średniej długości powstałych pęknięć zimnych.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2018).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies