Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Change in hydrolytic enzyme efficiency over time

Tytuł:
Change in hydrolytic enzyme efficiency over time
Autorzy:
Szadkowska, Dominika
Data publikacji:
2020
Słowa kluczowe:
enzymatic hydrolysis
enzyme
poplar wood
holocellulose
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Change in hydrolytic enzyme efficiency over time. The purpose of this study was to determine the action of hydrolytic enzymes (by Dyadic Cellulase CP CONC, and the Dyadic Xylanase 2 XP CONC) over time. Chromatographic analysis of holocellulose samples subjected to enzymatic hydrolysis was performed. The following hydrolysis parameters were used: time 48h, temperature 45 ⁰C, acetate buffer pH 5.4, commercial enzymes Dyadic. Holocellulose extracted by the sodium chlorite method from white poplar wood (Populus alba L.) was used. The final yield of enzymatic hydrolysis was determined. The results of hydrolysis performed at intervals were compared. The results obtained show that the hydrolysis yield of holocellulose after five months decreased by 40 p.p. for glucose yield and by 25 p.p. for xylose yield. The yield for glucose after two and a half years decreases by 68 p.p. and 62 p.p. for xylose compared to the initial yield.
Zmiana wydajności enzymów hydrolitycznych w czasie Celem pracy było określenie działania enzymów hydrolitycznych w czasie. Przeprowadzono analizę chromatograficzną próbek holocelulozy poddanych hydrolizie enzymatycznej. Zastosowano następujące parametry hydrolizy: czas 48h, temperatura 45 ⁰C, bufor octanowy pH 5,4, enzymy komercyjne Dyadic. Zastosowano holocelulozę pozyskaną metodą chlorynu sodowego z drewna topoli bialej (Populs alba L.). Określono końcową wydajność hydrolizy enzymatycznej. Porównano wyniki hydrolizy przeprowadzonej w odstępach czasu. Uzyskane wyniki wskazują, że wydajność hydrolizy holocelulozy po pięciu miesiącach zmniejszyła się o 40 p.p. dla wydajności glukozy i o 25 p.p. dla wydajności ksylozy. Wydajność glukozy po dwóch i pół roku obniża się o 68 p.p., a ksylozy o 62 p.p. w stosunku do wydajności początkowej.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies