Tytuł pozycji:
Wpływ parametrów procesu suszenia i atomizacji na wybrane własności produktu końcowego
Wykonano obszerne badania suszenia rozpryskowego maltodekstryny i dokonano analizy własności otrzymanych proszków. W pracy przedstawiono wybrane wyniki określające wpływ warunków suszenia i atomizacji na gęstość nasypową i morfologię maltodekstryny. Stwierdzono iż wzrost stosunku atomizacji i temperatury roztworu powoduje wzrost gęstości nasypowej, natomiast zwiększenie zarówno stężenia roztworu jak i temperatury czynnika suszącego prowadzi do spadku gęstości nasypowej produktu.
An extensive investigation of spray drying of maltodextrin was made and properties of the produced powder were analysed. The paper presents selected results concerning the effect of drying and atomisation conditions on the bulk density and morphology of maltodextrin. It was found that an increase of the atomisation ratio and solution temperature caused an increase of the bulk density, while the growth of both solution concentration and drying agent temperature resulted in a decrease of the bulk density.
Praca wykonana w ramach realizacji projektu badawczego 3T09C04818 finansowanego przez KBN w roku 2000.