Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ parametrów procesu suszenia i atomizacji na wybrane własności produktu końcowego

Tytuł:
Wpływ parametrów procesu suszenia i atomizacji na wybrane własności produktu końcowego
Autorzy:
Zbiciński, I.
Strumiłło, C.
Kwapińska, M.
Piątkowski, M.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
proces suszenia
proces atomizacji
maltodekstryna
gęstość nasypowa
drying process
atomization process
maltodextrin
bulk density
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wykonano obszerne badania suszenia rozpryskowego maltodekstryny i dokonano analizy własności otrzymanych proszków. W pracy przedstawiono wybrane wyniki określające wpływ warunków suszenia i atomizacji na gęstość nasypową i morfologię maltodekstryny. Stwierdzono iż wzrost stosunku atomizacji i temperatury roztworu powoduje wzrost gęstości nasypowej, natomiast zwiększenie zarówno stężenia roztworu jak i temperatury czynnika suszącego prowadzi do spadku gęstości nasypowej produktu.
An extensive investigation of spray drying of maltodextrin was made and properties of the produced powder were analysed. The paper presents selected results concerning the effect of drying and atomisation conditions on the bulk density and morphology of maltodextrin. It was found that an increase of the atomisation ratio and solution temperature caused an increase of the bulk density, while the growth of both solution concentration and drying agent temperature resulted in a decrease of the bulk density.
Praca wykonana w ramach realizacji projektu badawczego 3T09C04818 finansowanego przez KBN w roku 2000.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies