Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Szczegóły kształtowania wióra przy toczeniu wykończeniowym stali nierdzewnej AISI 630

Tytuł:
Szczegóły kształtowania wióra przy toczeniu wykończeniowym stali nierdzewnej AISI 630
Autorzy:
Feldshtein, E.
Leksycki, K.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
stainless steel
finishing
chip
chip sha
obróbka na sucho
prędkość skrawania
tworzenie wióra
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań rodzaju i kształtu wióra austenitycznej chromowo-niklowej stali nierdzewnej AISI 630 w procesie toczenia wykończeniowego. Badania realizowano w warunkach obróbki na sucho i z chłodzeniem przy zmiennych prędkościach skrawania i posuwach oraz stałej głębokości skrawania. W badaniach zastosowano metodę planowania badań Parameter Space Investigation (PSI), umożliwiającą realizację eksperymentu przy minimalizacji punktów doświadczeń. Ustalono, iż na rodzaj i kształt wióra nie wpływają prędkość skrawania oraz warunki chłodzenia. Podczas toczenia z chłodzeniem zmniejszają się wartości współczynnika zgrubienia wióra, a także intensywność wpływu prędkości skrawania i posuwu. Celem badań była obserwacja procesu kształtowania się wióra podczas toczenia wykończeniowego stali nierdzewnej AISI 630.
The paper presents the results of research on the type and chips shape of austenitic, chromium-nickel stainless steel AISI 630 in the finishing turning process. The tests were carried out under dry machining and cooling conditions at variable cutting speeds and feeds as well as constant depth of cut. The research method was used to plan the Parameter Space Investigation (PSI), enabling the experiment to be realized while minimizing experience points. It was found that the type and shape of the chip are not affected by the cutting speed and cooling conditions. During rolling with cooling, the coarseness coefficient values decrease, as well as the intensity of the cutting speed and feed influence. Observation of the process was carried out in order to get to know it better.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies