Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ stopnia rozdrobnienia i ciśnienia aglomeracji na wybrane parametry jakościowe brykietu ze słonecznika wierzbolistnego

Tytuł:
Wpływ stopnia rozdrobnienia i ciśnienia aglomeracji na wybrane parametry jakościowe brykietu ze słonecznika wierzbolistnego
Autorzy:
Mudryk, K.
Wróbel, M.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
biopaliwa stałe
brykiet
słonecznik wierzbolistny
rośliny energetyczne
biomasa
solid biofuels
briquett
willow-leaved sunflower
energetic plants
biomass
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule omówione zostały wyniki badań dotyczące wpływu stopnia rozdrobnienia oraz ciśnienia aglomeracji na wybrane parametry jakościowe brykietu ze słonecznika wierzbolistnego tj.: jego trwałość i gęstość właściwą. Do badań wykorzystano rozdrobnione pędy słonecznika wierzbolistnego o wilgotności 12%. Wykazano iż stopień rozdrobnienia materiału nie wpływa na badane parametry jakościowe. Przeprowadzona ocena uzyskanych brykietów wykazała, że ich jakość (max. Trwałość - 87% i gęstość 791 kg · m-3) jest niezadowalająca i konieczne są dalsze badania w celu jej poprawy.
In article were discussed results of studies on the impact of the degree of fragmentation and agglomeration pressure on selected quality parameters of briquettes obtained from willow-leaved sunflower (durability and specific density). For research were used sunflower sprouts chipped on moisture content of 12%. It has been shown that the degree of fragmentation of the material does not affect the quality parameters. The evaluation of obtained briquettes showed that the quality (maximum durability - 87% and a density of 791 kg · m-3) is unsatisfactory and further studies are needed to improve it.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies