Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Pickering emulsion polymerization of styrene towards alfa-functionalized polystyrene latex: parameters and process conditions

Tytuł:
Pickering emulsion polymerization of styrene towards alfa-functionalized polystyrene latex: parameters and process conditions
Autorzy:
Tercki, Dariusz
Orlińska, Beata
Słotwińska, Dominika
Sajdak, Marcin
Data publikacji:
2023
Słowa kluczowe:
Pickering emulsion
polymerization
morphology
emulsja Pickeringa
polimeryzacja
struktura
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Polymerization conditions in the Pickering emulsion of colloidal silica-stabilized polystyrene latex were optimized. The influence of process conditions on various parameters, including particle size and distribution was investigated. Monomodal particles distribution was obtained by conducting the process at a temperature of 80°C in a slightly acidic environment (pH = 5), while maintaining fast monomer conversion. It has been shown that the amount of stabilizer used in the polymerization process affects the rate of polymerization, therefore the temperature of the process should be adjusted to the amount of colloidal silica used in the process.
Zoptymalizowano warunki polimeryzacji w emulsji Pickeringa lateksów polistyrenowych stabilizowanych krzemionką koloidalną. Zbadano wpływ warunków procesu na m.in wielkość i rozkład cząstek. Monomodalny rozkład cząstek uzyskano prowadząc proces w temperaturze 80°C w środowisku lekko kwaśnym (pH = 5), przy zachowaniu szybkiej konwersji monomeru. Wykazano, że ilość stabilizatora użytego w procesie polimeryzacji wpływa na szybkość polimeryzacji, dlatego też temperatura procesu powinna być dostosowana do ilości używanej w procesie krzemionki koloidalnej.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2024).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies