Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Evaluation of chemical composition of essential oils derived from different Pelargonium species leaves

Tytuł:
Evaluation of chemical composition of essential oils derived from different Pelargonium species leaves
Autorzy:
Szutt, Adriana
Dołhańczuk-Śródka, Agnieszka
Sporek, Monika
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
citronellol
geraniol
essential oil
Pelargonium graveolens
Pelargonium odoratissimum
Pelargonium roseum
cytronellol
olejek eteryczny
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Plants have been used for their aromatic and medicinal purposes for centuries. The genus Pelargonium contains about 250-280 species and cultivated around the world for the production of essential oils and absolutes. Pelargonium species are remarkable for their odour diversity, from fresh, lemon and minty scent, through floral, rose, fruity up to spicy and camphoreous smell as well as many health beneficial properties, that is why their essential oils are widely used in perfume, cosmetic, food and pharmaceutical industries. The aim of this study was to determine variability in populations of Pelargonium genus by evaluating their differences in quantitative and qualitative essential oils compositions. This study determined that of all the examined essential oil, the one of P. graveolens indoor cultivar has the closest C:G ratio (1.16) which makes it a very valuable product. In comparison with available literature, beside the geographical region of plant growth, all essential oils from P. graveolens contain a diverse range of compounds, nevertheless, in every single one, geraniol and citronellol are present in the most significant fraction of the total oil. The examined P. roseum essential oil was characterized by the highest level of citronellol (44.62 % of total oil), but it can be due to the chemical reactions (conversion geraniol into citronellol) occurring in stored product.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies