Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Vjatka-taguste udmurtide rituaalne roog tšek-tšegei

Tytuł:
Vjatka-taguste udmurtide rituaalne roog tšek-tšegei
The ritual dish chek-chegey of Zavyatsky Udmurts
Autorzy:
Kornilov Denis
Tematy:
Zavyatsky Udmurts
Udmurts of Tatarstan
traditional culture
calendar rituals
Easter (Akashka)
folk cuisine
ritual dish chek-chegey
oral history
Język:
estonski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article deals with the ritual dish chek-chegey / shesheri common among Zavyatsky Udmurts. Chek-chegey is a pastry in the form of small dough balls, which are baked for the spring holiday Akashka (in local tradition it coincides with Easter). The dish is analyzed in comparison with similar dishes of neighboring peoples (Tatars, Kryashens). Local legends about the connection of the dish chek-chegey with the Akashka ritual are given. The article contains memories of informants about the peculiarities of cooking the dish and its microlocal differences. For the first time, materials from field research conducted by the author in 2021–2022 have been introduced into scientific circulation. In addition, the author cites his childhood memories associated with this holiday treat.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies