Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Szanse i zagrożenia dla rolnictwa i konsumentów żywności w krajach Unii Europejskiej wynikające z ewentualnego porozumienia TTIP

Tytuł:
Szanse i zagrożenia dla rolnictwa i konsumentów żywności w krajach Unii Europejskiej wynikające z ewentualnego porozumienia TTIP
Prospects and threats for EU agriculture and consumers resulting from the potential TTIP agreement
Autorzy:
Julian Krzyżanowski
Tematy:
rolnictwo
Unia Europejska
USA
Partnerstwo Handlowe
bariery pozataryfowe
standardy bezpieczeństwa żywności
agriculture
European Union
U.S.A.
Trade Partnership
non-tariff barriers
food safety standards
Język:
polski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł porusza problematykę szans i zagrożeń wynikających z ewentualnego zawarcia Umowy o Transatlantyckim Partnerstwie Handlowym i Inwestycyjnym pomiędzy Unią Europejską a USA. W pierwszej części artykułu przedstawia się możliwe korzyści dla unijnych eksporterów produktów mleczarskich, produktów mięsnych, wina, cukru i oliwek. Korzyści te wydają się być iluzoryczne nawet przy ograniczeniu tzw. barier pozataryfowych. Z drugiej strony, wiele rynków w Unii Europejskiej odczuwałoby istotne zakłócenie równowagi na skutek eksportu amerykańskiego. Dotyczyłoby to przede wszystkim rynków wołowiny, zbóż, drobiu, izoglukozy i biopaliw. Autor zwraca też uwagę na różnice standardów bezpieczeństwa żywności oraz poziomów wsparcia, co rzutuje na ochronę konsumentów europejskich i konkurencyjność producentów w krajach UE, gdyby porozumienie TTIP miało być realizowane.

The paper tackles the problem of prospects versus threats resulting from the potential TTIP agreement between European Union and the U.S.A. In the first part of the article the possible benefits for the EU exporters of diary, meat products, wine, sugar and olives are presented. Those benefits seem to be rather illusory, even when the non-tariff barriers are limited. On the other hand many EU markets would suffer from serious market disruption because of American exports. This would affect beef, cereals, poultry, isoglucose and biofuels. The author also points out the differences in food safety standards, levels of support, which underpins the protection of the EU consumers and competitiveness of producers, should the TTIP agreement be implemented.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies