Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

[recenzja] Alberto Cairo: The Functional Art. An introduction to information graphics and visualization, Berkeley, CA 2012

Tytuł:
[recenzja] Alberto Cairo: The Functional Art. An introduction to information graphics and visualization, Berkeley, CA 2012
Autorzy:
Osińska Veslava
Data publikacji:
2014-12
Tematy:
grafika
Infoviz
percepcja
wizualizacja informacji
human perception
information graphics
visualization
Język:
polski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Recenzja pierwszej książki będącej tak kompleksowym, a jednocześnie praktycznym wprowadzeniem do grafiki i wizualizacji informacji, korzystania z wykresów, map, schematów i ilustracji do komunikowania się i rozumienia danych i zjawisk. Alberto Cairo, wykładowca na Uniwersytecie w Miami, wyjaśnia, że wizualizacja powinna być pojmowana jako narzędzie, które poszerza percepcję, pozwalając wyjść poza to, co widać gołym okiem, a jednocześnie umożliwiając identyfikację wzorców i trendów, które byłyby niewidoczne w inny sposób.

Review of the first book to offer a broad, hands-on introduction to information graphics and visualization, the use of charts, maps, diagrams, and illustrations to communicate and understand data and phenomena. Alberto Cairo, who teaches at the University of Miami, explains that visualizations should be conceived as tools that extend human perception, letting go beyond what the bare eye can see, and allow to identify patterns and trends that would be invisible otherwise.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies