Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zrównoważony rozwój sektora żywnościowego a ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności

Tytuł:
Zrównoważony rozwój sektora żywnościowego a ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności
Sustainable development of food sector and limitations of food losses and its waste
Autorzy:
Beata Bilska
Małgorzata Wrzosek
Karol Krajewski
Danuta Kołożyn-Krajewska
Tematy:
sustainable development
environmental hazard
food losses and its waste
causes of food losses and waste
zrównoważony rozwój
zagrożenie dla środowiska
straty i marnowanie żywności
przyczyny strat i marnowania żywności
Język:
polski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Globally is wasted about one third of total food produced per year. The losses are borne along the entire food chain from “farm to fork”. The phenomenon requires an analysis and monitoring of the impact due to continuous development of food sector. Food losses and its waste have an impact on the sustainability of food systems in all three dimensions: economic, social and environmental. Irrational use of food beyond the amount of losses, is a threat to our environment because of excessive consumption of natural resources and is a causes of unmet nutritional needs of societies. The aim of the study was to determine the causes of losses and wastage in the food chain and categorization as well as taking into account recovery capabilities. As follows from the analysis presented in the work some of the reasons for food losses and waste are well known, possible limitations. Therefore, we should seek ways of recovering of food products and using them as intended. One way may be the transfer of food for social purposes, which also affects the sustainability of development in this sector due to social aspects.

Rocznie w skali globalnej marnuje się około 1/3 całej wyprodukowanej żywności. Straty te, ponoszone wzdłuż całego łańcucha żywnościowego „od pola do stołu”, wymagają analizy i monitorowania z uwagi na ich oddziaływane na rozwój sektora żywnościowego. Straty żywności i jej marnowanie wpływają na system żywnościowy i jego równowagę w trzech wymiarach: ekonomicznym, socjalnym i środowiskowym. Nieracjonalne wykorzystanie żywności, poza stratami ilościowymi, oznacza zagrożenie dla środowiska naturalnego, nadmierne zużycie zasobów naturalnych oraz niezaspokojenie potrzeb żywieniowych społeczeństw. Celem pracy jest okreś- lenie przyczyn powstawania strat i marnotrawstwa żywności w łańcuchu żywnościowym oraz ich kategoryzacja, uwzględniająca możliwości odzysku. Jak wynika z analizy, niektó- re z przyczyn strat i marnowania żywności są dobrze znane i można je ograniczyć. Należy zatem poszukiwać sposobów odzyskiwania produktów żywnościowych i wykorzystywać je zgodnie z przeznaczeniem. Jednym ze sposobów może być przekazywanie żywności na cele społeczne, co wpływa także na zrównoważenie rozwoju całego sektora.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies