Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Bariery i korzyści wdrażania i funkcjonowania systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego

Tytuł:
Bariery i korzyści wdrażania i funkcjonowania systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego
The Barriers and Benefits of Implementation and Functioning of Quality Management System in Food Industry Companies
Autorzy:
Władysława Łuczka-Bakuła
Tematy:
system zarządzania jakością
badanie przedsiębiorstw
bariery
korzyści
Język:
polski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawione zostały wyniki badań zmierzające do identyfikacji barier i korzyści systemu zarządzania jakością na etapie jego wdrażania i funkcjonowania w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Badania przeprowadzone zostały w 31 przedsiębiorstwach zlok alizowanych na terenie województwa wielkopolskiego. Stwierdzono, że korzyściami wewnętrznymi są głównie działania usprawniające przedsiębiorstwo pod względem proceduralnym, kompetencyjnym i komunikacyjnym. Najważniejszą zewnętrzną korzyścią jest wzmocnienie wizerunku i wzrost rozpoznawalności firmy jako organizacji świadomie realizującej politykę jakości. Natomiast bariery wynikają głównie z poziomu wiedzy kierownictwa i pracowników w zakresie niezbędnych działań dostosowawczych zapewniających zgodność z normą

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies