Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The differences in life satisfaction between individuals following plant-based diets and those consuming animal products

Tytuł:
The differences in life satisfaction between individuals following plant-based diets and those consuming animal products
Różnice w zadowoleniu z życia między osobami stosującymi diety roślinne a osobami spożywającymi produkty zwierzęce
Autorzy:
Mateusz Dominik Nesterok
Data publikacji:
2023-08-22
Tematy:
diet
life satisfaction
psychology
satisfaction with life
vegetarianism
veganism
plant-based diet
health
omnivores
dieta
psychologia
zadowolenie z życia
zdrowie
satysfakcja z życia
wegetarianizm
roślinożercy
wszystkożercy
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Streszczenie W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczących wpływu diety na poziom zadowolenia z życia. Wyniki dowodzą, że osoby stosujące dietę roślinną wykazują wyższy poziom zadowolenia z życia niż osoby jedzące mięso. Wnioski wskazują na pozytywny wpływ zdrowej i zbilansowanej diety roślinnej na zdrowie psychiczne. Materiał i metody Badanie przeprowadzono na 332 osobach. W tym celu autor wykorzystał Kwestionariusz Zadowolenia z Życia autorstwa Jochena Fahrenberga w adaptacji Jana Chodkiewicza. Próbę badawczą zebrano w sposób losowy metodą kuli śnieżnej. Wyniki Analiza odpowiedzi badanych pozwala na potwierdzenie hipotezy, iż osoby stosujące dietę roślinną uzyskują statystycznie istotne wyższe wyniki ogólne w poziomie zadowolenia z życia niż osoby wszystkożerne oraz wyższe w porównaniu z nimi wyniki w części czynników. Wnioski Znaczenie diety dla zadowolenia z życia jest kluczowe dla funkcjonowania biopsychospołecznego. Powinno nas to motywować do podejmowania świadomych wyborów żywieniowych i modyfikowania tych szkodzących zdrowiu. Dieta nie tylko zapewnia pożywienie i doznania smakowe, ale wpływa na zachowania, emocje i postrzeganie siebie.

Summary This article presents the results of research on the impact of diet on the level of life satisfaction. The results show that people following a plant-based diet exhibit a higher level of life satisfaction than meat-eaters. The findings indicate a positive impact of a healthy and balanced plant-based diet on mental health. Material and methods The study was conducted on 332 individuals using the Life Satisfaction Questionnaire by Jochen Fahrenberg, adapted by Jan Chodkiewicz. The research sample was collected randomly using the snowball method. Results Analysis of participant responses confirms the hypothesis that people following a plant-based diet achieve statistically significant higher overall life satisfaction scores than omnivores, and higher scores in certain factors when compared to them. Conclusions Diet is crucial for life satisfaction and affects behaviors, emotions, and self-perception. This should motivate us to make conscious dietary choices and modify those harmful to our health.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies