Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Uta Goebl-Streicher, Friederike Müller: Listy z Paryża 1839–1845. Nauczanie i otoczenie Fryderyka Chopina, przekł. Barbara Świderska, Warszawa: Narodowy Instytut Fryderyka Chopina, 2019, ss. 772. ISBN 978-83-960-6527-8

Tytuł:
Uta Goebl-Streicher, Friederike Müller: Listy z Paryża 1839–1845. Nauczanie i otoczenie Fryderyka Chopina, przekł. Barbara Świderska, Warszawa: Narodowy Instytut Fryderyka Chopina, 2019, ss. 772. ISBN 978-83-960-6527-8
Autorzy:
Małgorzata Sieradz
Data publikacji:
2023
Tematy:
Fryderyk Chopin
uczniowie Chopina
kultura muzyczna Paryża
Paryż w I poł. XIX wieku
Frederic Chopin
Chopin's pupils
musical culture of Paris
Paris in the first half of the 19th century
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The review of an edition of Friederike Müller's letters, prepared for publication by Uta Goebl-Streicher, in Polish translation by Barbara Świderska. The letters of Frederic Chopin's pupil are an invaluable source of information on the great composer's teaching technique and his pianistic art, as well as a chronicle of the events of musical life in Paris in the mid-nineteenth century.

Recenzja edycji listów Friederike Müller, przygotowanej do druku przez Utę Goebl-Streicher, w polskim przekładzie Barbary Świderskiej. Listy uczennicy Fryderyka Chopina są nieocenionym źródłem informacji o technice nauczania wielkiego kompozytora i jego sztuce pianistycznej, a także kroniką wydarzeń życia muzycznego Paryża połowy XIX wieku.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies