Tytuł pozycji:
The effect of weed control methods on magnesium and calcium content in edible pea seeds [Pisum sativum L.]
A field experiment was carried out in 2006-2008 at the Experimental Farm in Zawady,
owned by the University of Podlasie. The experimental design was a split-plot arrangement
of treatments with three replicates. The factors examined included: factor I – three
sowing densities (75, 100 and 125 plants per 1 m2), and factor II – five weed control methods
(control – mechanical weed control and four herbicidebased treatments). The objective
of the study was to determine the effect of weed control methods as well as sowing
density on magnesium and calcium content in the seeds of edible pea (Pisum sativum L.)
of Merlin cultivar.
The highest seed yield was obtained in the plots where weeds were chemically controlled
(Afalon Dyspersyjny 450 SC was sprayed just after sowing and followed by an application
of a mixture of Basagran 600 SL + Fusilade Forte 150 EC when plants were
5 cm high). The yield from this treatment was 4.84 t ha–1, on average. The lowest yield
was harvested in the plots where weeds were mechanically controlled (the control) – on
average 2.92 t ha–1.
Variance analysis showed significant influence of weed control methods and weather
conditions on magnesium and calcium contents in pea seeds. The herbicides applied in the
experiment increased concentrations of the above elements compared with the control. The
highest magnesium content (1.389 g kg–1) in pea seeds was found in the plots where Afalon
Dyspersyjny 450 SC was applied just after sowing at a dose of 1.5 dm3 ha–1 and followed
by a mixture of Basagran 600 SL at a dose of 2.0 dm3 ha–1 + Fusilade Forte at a dose
of 1.5 dm3 ha–1 applied post-emergence. The highest calcium content was recorded for
treatment 2, consisting of an application of Afalon Dyspersyjny 450 SC at a dose of 1.5 dm3
ha–1 just after sowing and followed by post-emergence spraying with Basagran 600 SL at
a dose of 2.0 dm3 ha–1 – on average 0.989 g kg–1. In turn, sowing density had no influence
on the discussed characteristics although a tendency was observed towards increasing
magnesium and calcium content in edible pea seeds.
Doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2006-2008 w Rolniczej Stacji Doświadczalnej
Zawady należącej do Akademii Podlaskiej w Siedlcach. Doświadczenie założono
w układzie split-plot w trzech powtórzeniach. Badanymi czynnikami były: I czynnik – 3 gęstości
siewu (75, 100 i 125 roślin na 1 m2), II czynnik – 5 sposobów pielęgnacji (1 obiekt
kontrolny – pielęgnacja mechaniczna i 4 obiekty, na których zastosowano herbicydy). Celem
badań było określenie wpływu sposobów pielęgnacji oraz gęstości siewu na zawartość
magnezu i wapnia w nasionach grochu siewnego jadalnego (Pisum sativum L.), odmiany
Merlin
Analizując sposoby pielęgnacji łanu, największy plon nasion uzyskano na obiekcie, na
którym zastosowano pielęgnację chemiczną (bezpośrednio po siewie opryskiwanie preparatem
Afalon Dyspersyjny 450 SC i po osiągnięciu przez rośliny wysokości 5 cm opryskiwanie
mieszanin¹ herbicydów Basagran 600 SL + Fusilade Forte 150 EC). Plon na tym obiekcie
wyniósł średnio 4,84 t ha–1, natomiast najniższy plon nasion stwierdzono na obiekcie
kontrolnym, na którym zastosowano pielęgnację mechaniczną – średnio 2,92 t ha–1
Analiza wariancji wykazała istotny wpływ sposobów pielęgnacji i warunków pogodowych
na zawartość magnezu i wapnia w nasionach grochu. Zastosowane w doświadczeniu
herbicydy spowodowały wzrost zawartości omawianych pierwiastków w porównaniu z obiektem
kontrolnym. Największą zawartość magnezu (1,389 g kg–1) w nasionach grochu uzyskano
na obiekcie, na którym zastosowano bezpośrednio po siewie Afalon Dyspersyjny 450
SC w dawce 1,5 dm3 ha–1 i po wschodach mieszaninę herbicydów Basagran 600 SL w dawce
2,0 dm3 ha–1 + Fusilade Forte w dawce 1,5 dm3 ha–1. Natomiast największą zawartość
wapnia odnotowano na obiekcie 4. po zastosowaniu bezpośrednio po siewie preparatu Afalon
Dyspersyjny 450 SC w dawce 1,5 dm3 ha–1 i po wschodach preparatu Basagran 600 SL
w dawce 2,0 dm3 ha–1 – średnio 0,989 g kg–1. Natomiast gęstość siewu nie miała wpływu
na omawiane cechy, jednakże zaobserwowano tendencję do podwyższania zawartości magnezu
i wapnia w nasionach grochu siewnego.