Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

OBRÓBKA WSTĘPNA KARPI

Tytuł:
OBRÓBKA WSTĘPNA KARPI
Autorzy:
Pawlikowski, Bogusław
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Morski Instytut Rybacki - Państwowy Instytut Badawczy
Tematy:
ryby
karp
obróbka wstępna
PN-A-86750:1996
mycie
usuwanie śluzu
odłuszczanie
patroszenie
Morski Instytut Rybacki-PIB
Źródło:
Wykorzystanie nowoczesnych, kompleksowych technologii przetwarzania karpi w gospodarstwach akwakultury oraz zakładach przetwórstwa ryb. Poradnik.; 24-36
9788361650287
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Obróbka wstępna całych karpi, spełniających wymagania normy PN-A-86750:1996 może obejmować następujące operacje jednostkowe, w tym: mycie, usuwanie śluzu ze skóry, odłuszczanie (w przypadku karpi pełnołuskich i lustrzeni), patroszenie i doczyszczanie jamy brzusznej, odgławianie, usunięcie płetwy grzbietowej i płetw brzusznych, cięcie tuszek na dzwonka, płatowanie i doczyszczanie płatów (ewentualne obcinanie pasa barkowego, płatów brzusznych i płetw), filetowanie i doczyszczanie filetów (obcinanie pasa brakowego, płatów brzusznych i płetw), przecinanie ości w filetach, odskórzanie filetów, porcjowanie lub rozdrabnianie filetów, odzyskiwanie mięsa z kostnych pozostałości po filetowaniu lub płatowaniu. Tradycyjne ręczne metody obróbki wstępnej karpi są nadal stosowane w zakładach przetwórstwa rybnego. Jednocześnie obserwuje się tendencje, aby pracochłonne operacje obróbki karpi odbywały się przy użyciu urządzeń mechanicznych. W krajowym przetwórstwie coraz częściej stosowne są maszyny do wstępnej obróbki rożnych gatunków ryb słodkowodnych, w tym karpi, przystosowane do pracy w małych przetwórniach lub gospodarstwach hodowlanych. Wśród tej grupy urządzeń jest wiele maszyn skonstruowanych w Morskim Instytucie Rybackim – Państwowym Instytucie Badawczym.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies