Tytuł pozycji:
OBRÓBKA WSTĘPNA KARPI
Obróbka wstępna całych karpi, spełniających wymagania normy PN-A-86750:1996 może obejmować następujące operacje jednostkowe, w tym: mycie, usuwanie śluzu ze skóry,
odłuszczanie (w przypadku karpi pełnołuskich i lustrzeni), patroszenie i doczyszczanie jamy brzusznej, odgławianie, usunięcie płetwy grzbietowej i płetw brzusznych, cięcie tuszek na dzwonka, płatowanie i doczyszczanie płatów (ewentualne obcinanie pasa barkowego, płatów brzusznych i płetw), filetowanie i doczyszczanie filetów (obcinanie pasa brakowego, płatów brzusznych i płetw), przecinanie ości w filetach, odskórzanie filetów, porcjowanie lub rozdrabnianie filetów, odzyskiwanie mięsa z kostnych pozostałości po filetowaniu lub płatowaniu.
Tradycyjne ręczne metody obróbki wstępnej karpi są nadal stosowane w zakładach przetwórstwa rybnego. Jednocześnie obserwuje się tendencje, aby pracochłonne operacje obróbki karpi odbywały się przy użyciu urządzeń mechanicznych. W krajowym przetwórstwie coraz częściej stosowne są maszyny do wstępnej obróbki rożnych gatunków ryb słodkowodnych,
w tym karpi, przystosowane do pracy w małych przetwórniach lub gospodarstwach hodowlanych. Wśród tej grupy urządzeń jest wiele maszyn skonstruowanych w Morskim Instytucie Rybackim – Państwowym Instytucie Badawczym.