Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych na ilościowe cechy plonu bulw ziemniaka

Tytuł:
Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych na ilościowe cechy plonu bulw ziemniaka
The impact of selected agrotechnical factors on the quantitative characteristics of potato tuber crop
Autorzy:
Krzysztofik, B.
Marks, N.
Baran, D.
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
ziemniak
bulwa
odmiana
uprawa
pielęgnacja
nawożenie
plon
potato
tuber
variety
cultivation
maintenance
fertilization
yield
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2009, R. 13, nr 5, 5; 123-129
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badaniami objęto bulwy trzech odmian ziemniaka, uprawianych przy zmiennym nawożeniu, przy zastosowaniu pielęgnacji mechaniczno-chemicznej i ekologicznej oraz trzech sposobów uprawy gleby. Zmierzono plon całkowity, obliczono plon handlowy, oraz udział sadzeniaków w plonie. Analiza badanych czynników agrotechnicznych wykazała, że uproszczenie uprawy zarówno pod kątem uprawy gleby, nawożenia czy pielęgnacji znacząco obniża wysokość plonu całkowitego, masy bulw z jednej rośliny, plonu handlowego i plonu bulw dużych w porównaniu z tradycyjną technologią zalecaną w uprawie ziemniaka.

The tests covered tubers of three potato varieties, grown in variable fertilisation conditions, using mechanical-chemical and ecological maintenance, and three soil cultivation methods. The research involved measuring of the total crop volume, as well as computing commercial crop and the share of seed-potatoes in the crop. Completed analysis of examined agrotechnical factors has proven that the simplification of soil cultivation, fertilisation and/or maintenance, considerably reduces the total crop volume, mass of tubers from one plant, commercial crop and the crop of large tubers, compared to the conventional technology recommended for potato growing.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies