Tytuł pozycji:
Wpływ akcesji Polski do Unii Europejskiej na produkcję surowców żywnościowych i ich wykorzystanie
Celem opracowania było określenie wpływu przystąpienia Polski do Unii Europejskiej na
produkcję i wykorzystanie surowców żywnościowych. Analizę przeprowadzono w oparciu o dane
wtórne pochodzące z opracowań Głównego Urzędu Statystycznego oraz Instytutu Ekonomiki
Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Uwzględniono okres od 2000 do 2007 r. Stwierdzono, że na
wielu rynkach surowców żywnościowych zaszły zmiany będące wynikiem m.in. funkcjonowania
instrumentów Wspólnej Polityki Rolnej. W konsekwencji pojawiły się zmiany w przeciętnym
spożyciu żywności.
The aim of the study was to define and quantify the influence of Polish accession to the EU
on production and utilization of food raw materials. The analysis was based on secondary data from
studies of the Central Statistical Office and the Institute of Agricultural and Food Economics. The
analysed period was 2000-2007. It was stated that after the Polish entry into the European Union a lot
of changes in many food raw material markets took place as a result of functioning of the Common
Agricultural Policy instruments. At the same time alterations in average food consumption appeared.