Tytuł pozycji:
Wpływ przedoperacyjnego składu mikrobioty przewodu pokarmowego na spadek masy ciała po operacji wyłączenia żołądkowego z zespoleniem na pętli Roux en Y: badanie pilotażowe
Cel: W ostatnich latach skład mikrobioty przewodu pokarmowego powiązano z rozwojem wielu chorób. Celem niniejszego badania było stwierdzenie, czy ma on związek z wynikami operacji bariatrycznych oraz analiza składu mikrobioty jamy ustnej i jelit u pacjentów z chorobliwą otyłością, poddanych laparoskopowej operacji wyłączenia żołądkowego z zespoleniem na pętli Roux en Y (LRYGB).
Metody: Poniżej przedstawiono prospektywne badanie kohortowe przeprowadzone między listopadem 2018 roku a czerwcem 2019 roku. Uczestnicy badania zostali poddani operacji LRYGB, następnie przydzieleni do jednej z dwóch grup: 1. – sukcesu (pacjenci, u których procent utraty nadmiernej masy ciała [%EWL] >50%) lub 2. – pacjenci, u których %EWL <50%. Badanie kontrolne, w celu oznaczenia %EWL, przeprowadzono 6 miesięcy po zabiegu. Przed operacją pobrano wymazy z jamy ustnej i próbki stolca. Ocenianą zmienną był skład mikrobioty jelitowej.
Wyniki: Grupa 1. składała się z 4 uczestników, a grupa 2. z 2 uczestników. Żadnego z uczestników badania nie utracono z obserwacji. Mikrobiota jamy ustnej pacjentów z pierwszej grupy była bogata w bakterie Tissirelia należące do typu Firmicutes. Mikrobioty przewodu pokarmowego pacjentów z pierwszej grupy obfitował w bakterie Tanerella z typu Bacteroidetes. Żadnego z wymienionych organizmów nie stwierdzono w mikrobiocie pacjentów z drugiej grupy. Mikrobiota jelit była bogata w bakterie z klasy Deltaprotebacteria (typu Proteobacteria) i Bernesiellaceae (z typu Bacteroidetes).
Wnioski: Skład mikrobioty jamy ustnej i jelita grubego wiąże się z utratą masy ciała uzyskaną po operacji LRYGB.