Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Tajniki smaku. Część 2: Analiza jakości miodów

Tytuł:
Tajniki smaku. Część 2: Analiza jakości miodów
Autorzy:
Mackiewicz, Mateusz
Kowczyk-Sadowy, Małgorzata
Piekut, Jolanta
Joka Yildiz, Magdalena
Data publikacji:
2024
Wydawca:
Politechnika Białostocka. Oficyna Wydawnicza Politechniki Białostockiej
Tematy:
natural honey
honey quality testing
honey pollen analysis
Źródło:
Trzecia Konferencja Kół Naukowych w ramach Politechnicznej Sieci Via Carpatia im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego; 161-169
9788368077414
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The objective of the study was to evaluate honey quality based on specific physicochemical parameters. The honey samples were obtained from three distinct sources: harvested from the author’s own apiary, purchased from a supermarket, and directly acquired from a beekeeper in the Podlaskie Voivodeship. The examined kinds of honey were analyzed for various parameters, including water content, water activity, 5-hydroxymethylfurfural (HMF), proline, total acidity, diastase number, pH, specific conductivity, and pollen composition. The findings of the research affirmed that numerous factors during honey production can significantly influence the overall quality of the product.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies