Tytuł pozycji:
Finansowe wsparcie polskiego przemysłu spożywczego środkami Unii Europejskiej w latach 2004-2013 w ujęciu regionalnym
W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczących wsparcia rozwoju
przemysłu spożywczego w Polsce środkami Unii Europejskiej (UE). Uwzględniono dwa okresy
programowania: lata 2004-2006 oraz 2007-2013. Wykazano, że w obu przypadkach liczba
projektów współfinansowanych z funduszy UE była relatywnie niewielka, wziąwszy pod uwagę
ogólną liczbę zakładów przetwórczych, jednak przeciętna jednostkowa wartość była zazwyczaj
znacząca i przekraczała milion złotych. Regionalne zróżnicowanie znaczenia wsparcia było
duże. W okresie poakcesyjnym w przemyśle spożywczym odnotowano wzrost skali produkcji
oraz jej koncentrację przy jednoczesnej redukcji zatrudnienia. Poza wsparciem finansowym na
taki stan rzeczy wpłynęła głównie możliwość uczestnictwa we wspólnym europejskim rynku.
The article presents the results of studies concerning the support the development of agri-food industry in
Poland from the European Union funds. Two programming periods, it is 2004-2006 and 2007-2013 was taken
into account. It has been shown that in both cases the number of projects co-financed from EU funds was relatively
small, given the total number of processing plants, but the average unit value was usually significant and
exceeded one million zlotys. Regional differences in the importance of support was large. In the post-accession
period agri-food industry has undergone a significant evolution, consisting mainly of increasing the scale of
production and its concentration, while reducing employment. Apart from financial support for such a state of
affairs affected mainly the opportunity to participate in the common European market.