Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany kosztów jednostkowych produkcji ekologicznej truskawek w latach 2009-2013

Tytuł:
Zmiany kosztów jednostkowych produkcji ekologicznej truskawek w latach 2009-2013
The changes of unitcosts of strawberry organic production in the years 2009-2013
Autorzy:
Brzozowski, P.
Zmarlicki, K.
Data publikacji:
2015
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2015, 17, 1
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań była ocena kosztów jednostkowych produkcji truskawek w systemie ekologicznym oraz czynników decydujących o ich poziomie i strukturze. W opracowaniu przedstawiono koszty ekologicznej produkcji truskawek w sześciu gospodarstwach, które porównano do kosztów z gospodarstw konwencjonalnych. Badane obiekty zlokalizowane były w województwach mazowieckim, i łódzkim. Badania prowadzono w latach 2009-2013. Koszty w ekologicznej produkcji truskawek były wyższe niż w produkcji konwencjonalnej o 9,2% w odniesieniu do 1 ha i 30,1% w odniesieniu do 1 kg owoców.

The research was carried out during the time period 2009-2013 on six organic farms with strawberry production and five farms with conventional strawberry production. The weighted average unit cost for organic farms for the whole period 2009-2013, was 3.09 PLN/kg while in the conventional strawberry farms it was 2.33 PLN/kg. The level of yields turned out to be a contributing factor to the level of units cots (the higher the yields the lower the unit costs) what is reflected by a highly significant negative correlation between organic production unit costs and the level of yields on the hectare basis. Improvements of the machines due to lowering of units costs are an absolute must in organic strawberry production both with a view to enhancing competitiveness and to promoting organic growing.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies