Tytuł pozycji:
Influence of scale size on the profitability of cow’s milk production
Tematyka opłacalności produkcji rolnej jest często poruszana w ramach zagadnień
ekonomiki rolnictwa. W opracowaniu pokazano zróżnicowanie opłacalności
produkcji mleka w zależności od wielkości stada krów oraz zidentyfikowano
główne czynniki determinujące korzystne wyniki ekonomiczne. Badania
przeprowadzono w gospodarstwach towarowych, które pogrupowano według
skali produkcji, kryterium skali była liczba krów mlecznych w stadzie. Wydzielono
trzy przedziały skali, tzn. małą, średnią i dużą. Do analizy wykorzystano
dane z 2014 i 2017 roku. Zbadano efektywność żywienia krów w wydzielonych
grupach gospodarstw oraz techniczną i ekonomiczną efektywność produkcji
mleka. Ocenie poddano pełne koszty produkcji mleka (tj. koszty ekonomiczne)
oraz obliczono dochód z działalności z tytułu zarządzania.
Wyniki analiz pokazują, że wraz ze wzrostem liczby krów w stadzie zwiększała
się ich mleczność i cena mleka. Gospodarstwa charakteryzujące się dużą
liczbą krów w stadzie ponosiły najniższe pełne koszty produkcji mleka, a jednocześnie
uzyskały najwyższy dochód z tytułu zarządzania liczony na 1 krowę
oraz na 1 litr mleka. Miarą oceny ekonomicznej efektywności produkcji mleka
był wskaźnik opłacalności (relacja przychodów do kosztów ekonomicznych),
najwyższy odnotowano przy produkcji mleka na dużą skalę, przy małej skali
wskaźnik ten nie przekroczył progu opłacalności.
The issue of profitability of the agricultural production is often discussed
within the framework of the problems of agricultural economics. The study
showed a diversification in the profitability of the milk production depending
on the cow herd’s size and identified the main determinants of positive economic
results. The studies were conducted on commodity farms, which have been
grouped according to the production scale, the criterion of scale was the number
of dairy cows in the herd. Three scale ranges have been identified, i.e. small,
medium and large. The data of 2014 and 2017 was used for the analysis. What
was examined was the effectiveness of feeding cows in the identified farm groups
and the technical and economic efficiency of the milk production. The full costs
of the milk production (i.e. economic costs) were assessed and income from
management activity was calculated.
The results of the analyses show that as the number of cows in the herd increases,
their milk yield and the price of milk are increasing. Farms with a large
number of cows in the herd incurred the lowest full costs of the milk production,
while obtaining the highest income from management activity per 1 cow and per
1 litre of milk. The measure of the milk production’s economic efficiency was the
profitability index (revenues-to-economic costs ratio), the highest was recorded
for the large-scale milk production, for the small scale this index did not exceed
the profitability threshold.