Tytuł pozycji:
Rozwój rolnictwa indywidualnego w kontekście zachowania usług ekosystemowych gleby
The issue of ecosystem services is a relatively new concept in economic theory.
This is the concept considered problematic, due to the difficulty of defining
the benefits provided to people by ecosystems and their measurement and
valuation. Some of these services are strongly associated with soil. Soil is one
of the basic environmental resources necessary to conduct agricultural production.
It fulfills many of non-production functions and provides services that are
essential to human existence. Based on the crucial classification developed by
the United Nations, we attribute providing the following ecosystem services to
soil: basic/supporting, provisioning, regulating and cultural. Variety of services
which are produced by soil causes the need to pay more attention to its quality,
which is to a large extent derived from agricultural practices. The assessment
of agriculture in the context of the farms’ organization allows to determine
whether the present profile of agricultural production is conducive to maintaining
environmental services or whether it destabilizes environmental processes.
What seems especially important from this perspective is highlighting
the changes in agriculture over the years, in the context of their impact on the
condition of the natural environment. The aim of the paper is to indicate changes taking place in agriculture in
Poland relevant to soil ecosystem services. The study was based on public data
of 2005, 2007, 2016 from the Statistics Poland (GUS), gathered in the Farms
Structure Survey. The research covered all private farms in Poland from 1 ha
of agricultural land in good agricultural and environmental conditions. The
results have shown the dynamic development of agriculture in Poland after accession
to the EU, although many of the observed changes can threaten soil ecosystem
services. The progressive crop diversification, including the cultivation
of winter species, nitrogen fixing crops and catch crops were assessed positively.
Problematic issues were, on the one hand, the process of farms’ withdrawal
from livestock production, on the other hand, increasing livestock production
concentration.
Zagadnienie usług ekosystemowych jest względnie nowym pojęciem w teorii
ekonomii. Jest to pojęcie uznawane za problematyczne ze względu na trudność
w definiowaniu świadczeń dostarczanych człowiekowi przez ekosystemy, a dalej
na ich pomiar i wycenę. Część tych usług jest silnie powiązana z glebą. Gleba
jest jednym z podstawowych zasobów środowiska przyrodniczego niezbędnym
do prowadzania produkcji rolnej. Pełni ona wiele funkcji pozaprodukcyjnych
oraz dostarcza szeregu usług, które są niezbędne do egzystencji człowieka.
Opierając się na podstawowej klasyfikacji opracowanej przez Organizację Narodów
Zjednoczonych, gleba dostarcza następujące usługi ekosystemowe: podstawowe,
regenerujące, zaopatrujące oraz kulturowe. Z powodu różnorodności
usług wytwarzanych przez glebę konieczne jest zwrócenie większej uwagi na
jej jakość, która w znacznej mierze jest pochodną praktyk rolniczych. Ocena
rolnictwa przez pryzmat organizacji gospodarstw rolnych pozwala na ustalenie,
czy sposób gospodarowania sprzyja zachowaniu usług środowiskowych, czy też
może naruszać procesy środowiskowe. W tym świetle szczególnego znaczenia
nabiera przedstawienie zmian w rolnictwie na przestrzeni lat, w kontekście ich
wpływu na stan środowiska przyrodniczego.
Celem artykułu jest wskazanie zmian zachodzących w rolnictwie w Polsce
istotnych dla usług ekosystemowych gleby. W badaniu posłużono się danymi
statystyki publicznej GUS z lat 2005, 2007 oraz 2016, pochodzącymi z badania
struktury gospodarstw rolnych. Badanie obejmowało wszystkie gospodarstwa indywidualne prowadzące działalność rolniczą od 1 ha użytków rolnych
utrzymanych w dobrej kulturze rolnej. Wyniki badań wskazały na dynamiczny
rozwój rolnictwa w Polsce po przystąpieniu do UE, aczkolwiek wiele zmian obserwowanych
może zagrażać zapewnieniu części usług ekosystemowych gleby.
Pozytywnie oceniono postępującą dywersyfikację roślin polowych, uwzględniającą
uprawę gatunków ozimych oraz roślin strukturotwórczych, także w formie
poplonów. Za kwestie problematyczne uznano z jednej strony postępujący proces
wycofywania się gospodarstw z produkcji zwierzęcej, z drugiej zaś rosnącą
koncentrację produkcji zwierzęcej.