Tytuł pozycji:
Identyfikacja grup produktów rekomendowanych do wymiany handlowej na platformie żywnościowej w świetle obrotów krajowych i zagranicznych
The electronic trading platform for agri-food products could improve the
efficiency and effectiveness of food trade and strengthen Poland’s position on
the global market. In Poland, there has been no such solution so far, hence
the Ministry of Agriculture and Rural Development has taken the initiative to
create an electronic trading platform called “Food Platform”. Its essence will
consist in matching secure buy and sell transactions. The purpose of the paper
is to identify groups of products recommended for trade on the Food Platform
in terms of domestic and foreign turnover. The study identifies sectors of the
Polish food industry, with the most significant share, and identified agricultural
products that are particularly important for Polish agriculture. In other words,
the agri-food sectors that could potentially deliver products to the sales platform
were selected. Next, this selection was verified in terms of the possibility of
trade activities on the world market. The analysis shows that the product groups
recommended for trade on the Food Platform are: cereals, rapeseed, sugar, fruit
and vegetables, milk, red meat and poultry meat, together with their preserves. The selection of specific products which may be the subject of commercial transactions
on the sales platform will result from further detailed analyzes of individual
agri-food markets.
Elektroniczna platforma sprzedażowa produktów rolno-spożywczych może
przyczynić się do poprawy sprawności i efektywności handlu żywnością oraz
umocnienia pozycji Polski na rynku światowym. W Polsce, jak dotąd, brak było
takiego rozwiązania, stąd Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjęło inicjatywę
stworzenia elektronicznej platformy sprzedażowej pod nazwą „Platforma
Żywnościowa”. Jej istota polegać będzie na kojarzeniu bezpiecznych transakcji
kupna-sprzedaży. Celem artykułu jest identyfikacja grup produktów rekomendowanych
do wymiany handlowej na Platformie Żywnościowej w świetle obrotów
krajowych i zagranicznych. W opracowaniu zidentyfikowano branże polskiego
przemysłu spożywczego, których udział jest najbardziej znaczący, oraz wyodrębniono
produkty rolne szczególnie ważne dla polskiego rolnictwa, innymi
słowy – wybrano sektory rolno-spożywcze, które potencjalnie mogą dostarczać
produkty na platformę sprzedażową. W dalszej części wybór ten zweryfikowano
w zakresie możliwości prowadzenia działalności handlowej na rynku światowym.
Z przeprowadzonej analizy wynika, że grupami produktów rekomendowanymi do obrotów handlowych na Platformie Żywnościowej są: zboża, rzepak,
cukier, owoce i warzywa, mleko, mięso czerwone oraz mięso drobiowe, wraz
z ich przetworami. Wybór konkretnych produktów mogących być przedmiotem
transakcji handlowych na platformie sprzedażowej będzie wynikał z dalszych
szczegółowych analiz poszczególnych rynków rolno-spożywczych.