Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Competitiveness of food economy in the conditions of globalization and European integration

Tytuł:
Competitiveness of food economy in the conditions of globalization and European integration
Autorzy:
Kowalski, Andrzej
Wigier, Marek
Dudek, Michał
Współwytwórcy:
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Słowa kluczowe:
Francja
Ukraina
Bułgarnia
system ubezpieczeń społecznych
kapitał społeczny
Rumunia
przemysł spożywczy
transmisja cen
Czechy
finanse
cena
WPR
ubezpieczenia społeczne
prognozowanie
innowacja
konkurencyjność
zatrudnienie
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
9788376583051
Linki:
https://depot.ceon.pl/handle/123456789/3771  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Kamila Sobiecka

Seria: Multi-Annual Programme 2011-2014. Competitiveness of the Polish Food Economy under the Conditions of Globalization and European Integration, no 60.1

Polityka rolna w odniesieniu do konkurencyjności gospodarczej i społecznej. Konkurencyjność i postęp w rolnictwie polskim w średniookresowej prognozie. Tendencje rozwoju i konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego. Wpływ instrumentów WPR na polską gospodarkę żywnościową. Finansowanie WPR 2014-2020 - konsekwencje dla Polski. Narzędzia metodologiczne w badaniach transmisji cen: wnioski dla hiszpańskiego owczarstwa. Wykonywanie modeli szeregów czasowych do prognozowania cen produktów rolnych - na przykładzie cen pszenicy w Polsce. Koszty produkcji jako wyznacznik światowej konkurencyjności producentów zbóż. Priorytety bułgarskiego rolnictwa jako czynnik konkurencyjności sektora rolno-żywnościowego. Rolnictwo Ukrainy i jego perspektywy na europejskich i światowych rynkach. Trzy ograniczenia wydajności rumuńskiego rolnictwa: własność, rodzina, rynek. Szczególne czynniki sektora rolno-spożywczego wpływające na zatrudnienie na obszarach wiejskich UE. Rola kapitału społecznego w rozwoju lokalnym - na przykładzie czeskiego regionu Vysocina. Innowacyjny rozwój jako podstawa konkurencyjności sektora rolnego Ukrainy. System rolniczych ubezpieczeń społecznych we Francji.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies