Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Economic, social and institutional factors in the growth of agri-food sector in Europe

Tytuł:
Economic, social and institutional factors in the growth of agri-food sector in Europe
Autorzy:
Kowalski, Andrzej
Wigier, Marek
Chmieliński, Paweł
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Słowa kluczowe:
produkcja rolna
dochód
zarządzanie zasobami ludzkimi
polityka gospodarcza
kraje Unii Europejskiej
obszary wiejskie
modernizacja
produkty rolno-spożywcze
WPR
rolnictwo
gospodarstwo rolne
produkcja żywności
sektor rolny
handel
restrukturyzacja
renta ekonomiczna
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
9788376583631
Linki:
https://depot.ceon.pl/handle/123456789/4863  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Ograniczenia instytucjonalne dotyczące wzrostu i rozwoju polskich gospodarstw. Rosyjski sektor rolny i WTO: zalety i wady. Polityka gospodarcza i renta ekonomiczna jako źródło dochodu producentów rolnych. Analiza aktualnych problemów ekonomicznych i czynników rozwojowych w rolnictwie Ukrainy. Ocena jakości i strategii konkurencji cenowej w polskim handlu produktami rolno-spożywczych. Dynamika produkcji żywności i wpływ systemów instytucjonalnych na rumuńskich producentów warzyw. Stan i perspektywy rozwoju sektora produkcji rolnej Republiki Białorusi. Wpływ środków wsparcia w ramach WPR w sektorze rolnym na Litwie. Analiza ekonomiczna i menedżerska wpływu kapitału ludzkiego na rozwój sektora ogrodniczego w Bułgarii. Rolnictwo i rozwój obszarów wiejskich – przykład Norwegii. Polityka rolna wspierania rozwoju strukturalnego gospodarstw i innych przedsiębiorstw wiejskich w Finlandii. Kryzys gospodarczy na obszarach wiejskich w Republice Czeskiej i w Słowacji. Rozwój klastrów w zakresie budowania przewagi konkurencyjnej na sektor rolnictwa krajów w okresie transformacji. Trwałość indywidualnych gospodarstw rolnych na podstawie danych rachunkowych z gospodarstw rolnych i badania respondentów z województwa wielkopolskiego. Czynniki rozwoju i elementy systemu zarządzania w rolnictwie we Francji. Wpływ WPR na rolnictwo w opinii rolników. Regionalna restrukturyzacja i modernizacja bułgarskiego sektora mleczarskiego po przystąpieniu do UE. Modelowanie czynników zarządzania zasobami ludzkimi w bułgarskim sektorze ogrodniczym. Zmiana wydajności w niemieckich gospodarstwach mlecznych. Strukturalne i rynkowe zmiany w węgierskim przemyśle owocowym.

Kamila Sobiecka

Seria: Multi-Annual Programme 2011-2014. Competitiveness of the Polish Food Economy under the Conditions of Globalization and European Integration, no 67.1

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies