Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ profesjonalizacji zarządzania na konkurencyjność przedsiębiorstw rolno – spożywczych

Tytuł:
Wpływ profesjonalizacji zarządzania na konkurencyjność przedsiębiorstw rolno – spożywczych
Impact of management professionalization on competitiveness of agricultural and food companies
Contemporary Management Challenges in the Transition Period: The Perspectives of Poland and Spain
Autorzy:
Firlej, Krzysztof
Współwytwórcy:
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Cracov School of Business, Cracow University of Economics
Słowa kluczowe:
agribusiness
rozwój
wig spożywczy
finanse spółek
agri-food industry
przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego
professionalization of management
agrobiznes
rolnictwo
agriculture
competitiveness
konkurencyjność
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
9788392790372
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode
Linki:
https://depot.ceon.pl/handle/123456789/6825  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Abstract: In the presented article the author reflects on the problems affecting the degree of professionalization of management on the competitiveness of the agri – food enterprises belonging to the subindex WIG – Food Stock Exchange in Warsaw. Examination of the various management functions reflects the current scope of such specific companies, whose mission includes not only the excellent results of the financial management, but helps to ensure broad-based food security. The author examines the thesis that professionalization is the management function for business activity which aims to use all kinds of opportunities and emerging trends in providing the desired survival and development. There has also been shown that the professionalization of management is very important task for food companies, leading to a concentration of activities in support of their effectiveness.

Krzysztof Firlej

Please visit: http://krzysztoffirlej.pl/; krzysztof.firlej@uek.krakow.pl

W przedstawionym artykule autor zastanawia się nad problemem wpływu stopnia profesjonalizacji zarządzania na konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu rolno – spożywczego należących do subindeksu WIG – Spożywczy Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. Badanie realizacji poszczególnych funkcji zarządzania obrazuje aktualny ich zakres stosowania w tak specyficznych przedsiębiorstwach, których misja obejmuje nie tylko osiąganie doskonałych wyników finansowych, ale sprzyja zapewnieniu szeroko pojętego bezpieczeństwa żywnościowego. W artykule zbadano tezę, że profesjonalizacja funkcji zarządzania jest dla przedsiębiorstw działaniem zmierzającym do wykorzystania wszelkiego rodzaju pojawiających się możliwości i pożądanych tendencji oraz zapewniającym przetrwanie i rozwój. Starano się także wykazać, że profesjonalizacja zarządzania jest dla przedsiębiorstw rolno – spożywczych niezwykle istotnym zadaniem prowadzącym do koncentracji działań wspierających ich efektywność.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies