Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

State of Knowledge of Meat Establishment About the Role and Importance of Food Safety and Management Systems

Tytuł:
State of Knowledge of Meat Establishment About the Role and Importance of Food Safety and Management Systems
Stan wiedzy pracowników zakładów mięsnych na temat roli i znaczenia systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności
Autorzy:
Brodziak, Aneta
Król, Jolanta
Stobiecka, Magdalena
Wawryniuk, Agnieszka
Data publikacji:
2018-12
Wydawca:
Katedra Zarządzania i Marketingu, Wydział Agrobioinżynierii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Słowa kluczowe:
systemy
zakład mięsny
bezpieczeństwo żywności
meat establishment
food safety
systems
zagrożenia
dangerous
pracownicy
worker
Język:
polski
ISBN, ISSN:
9788395302909
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/pl/
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/16418  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The meat industry is one of the largest food industry in Poland, both in terms of the value of food produced and in terms of employment. The subject of the analyzed research was food safety management systems used in the food industry on the example of meat establishment. The aim of the research was to assess the knowledge of employees of three meat establishment (1, 2, 3) on the role and importance of food safety management systems in their workplaces. For the realization of the selected questionnaire consisting of 15 questions. In research participated 60 respondents, 20 from each meat establishment. According to the respondents, meat establishment recorded a lot of benefits as a result of the introduction of obligatory systems, for example an increase in the safety of produced food, improvement of the company's image on the market, or an increase in customers' confidence in manufactured meat products.

Branża mięsna należy do jednych z największych zapleczy przemysłu spożywczego w Polsce, zarówno w odniesieniu do wartości produkowanej żywności, jak i pod względem zatrudnienia. Przedmiotem analizowanych badań były systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności stosowane w przemyśle spożywczym na przykładzie zakładów mięsnych. Celem badań była ocena wiedzy pracowników trzech zakładów mięsnych (1, 2, 3) na temat roli i znaczenia systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w ich zakładach. Dla realizacji celu wybrano ankietę, składającą się z 15 pytań. W badaniu wzięło udział 60 respondentów, po 20 z każdego zakładu. Według ankietowanych zakłady odnotowały liczne korzyści wskutek wprowadzenia obligatoryjnych systemów, tj. wzrost bezpieczeństwa produkowanej żywności, poprawę wizerunku firmy na rynku, czy też wzrost zaufania klientów do produkowanych wyrobów mięsnych. Warto zaznaczyć, że żaden system zarządzania bezpieczeństwem żywności nie będzie działał poprawnie bez zaangażowania pracowników.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies