Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dzieje Najnowsze : [kwartalnik poświęcony historii XX wieku] R. 51 z. 3 (2019)

Tytuł:
Dzieje Najnowsze : [kwartalnik poświęcony historii XX wieku] R. 51 z. 3 (2019)
Śniadanie u prezydenta Ratajskiego, czyli co i gdzie jadano w czasie Powszechnej Wystawy Krajowej w Poznaniu
Studia i artykuły
Autorzy:
Heruday-Kiełczewska, Magdalena (1985– )
Współwytwórcy:
Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk
Institute of History of the Polish Academy of Sciences
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk
Słowa kluczowe:
Gastronomia -- Polska [KABA]
Universal National Exhibition (1 ; 1929 ; Poznań)
Powszechna Wystawa Krajowa (1 ; 1929 ; Poznań) [KABA]
Poland - exhibitions
gastronomy - Poland
Źródło:
IH PAN, sygn. A.508/51/3
http://ih.katalog.pan.pl/ipac20/ipac.jsp?profile=ihpan&index=BOCLC&term=aa95026039
IH PAN, sygn. A.507/51/3 Podr.
Język:
polski
Prawa:
Creative Commons Attribution BY-ND 4.0 license
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Bez utworów zależnych 4.0
Linki:
https://rcin.org.pl/dlibra/publication/edition/115984/content  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
RCIN - Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In 1929, the Universal National Exhibition was organized in Poznań, which was toshow the achievements of reborn Poland. For over four months of the exhibition, Poznań wasvisited by numerous domestic and foreign groups of people and held numerous congresses andconventions. The presence of so many guests required adequate provisioning. Poznań MayorCyryl Ratajski also hosted offi cial receptions. Their purpose was to bring guests closer togetherand show Poland and Poznań from the best side. The preserved menu from these parties presents the Polish cuisine of the time.

p. 119-134 : tab.

Summary in Polish and English

W 1929 r. urządzono w Poznaniu Powszechną Wystawę Krajową, która miała pokazać dorobek odrodzonej Polski. Przez ponad cztery miesiące trwania wystawy Poznań odwiedzały liczne wycieczki krajowe i zagraniczne oraz organizowano wiele kongresów i zjazdów. Obecność tak wielu gości wymagała odpowiedniej aprowizacji. Oficjalne przyjęcia wydawał również prezydent Poznania Cyryl Ratajski. Ich zadaniem było zbliżenie do siebie gości oraz pokazanie Polski i Poznania z jak najlepszej strony. Zachowane menu z tych przyjęć prezentują ówczesną kuchnię polską.

s. 119-134 : tab.

Streszczenie w jęz. polskim i angielskim

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies