Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mięso

Tytuł:
Mięso
Polska 1944/45-1989 : studia i materiały 17 (2019)
Leksykon historii społecznej PRL
Autorzy:
Jarosz, Dariusz (1959– )
Współwytwórcy:
Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk
Institute of History of the Polish Academy of Sciences
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Instytut Historii PAN
Słowa kluczowe:
Poland - social conditions - 1945-1990
meat industry and trade - Poland - history
mięso - produkcja i handel - aspekt społeczny - Polska - 1945-1990
Polish People’s Republic
mięso
meat industry and trade - social aspects - Poland - 1945-1990
„afera mięsna”
Poland - 1945-1990
meat
Poland - economic conditions - 1945-1989
Polska -- 1945-1990 [KABA]
Mięso -- produkcja i handel -- Polska -- 1945-1990 [KABA]
braki żywnościowe
Mięso -- produkcja i handel -- aspekt ekonomiczny -- Polska -- 1945-1990 [KABA]
Polska -- sytuacja gospodarcza -- 1945-1989 [KABA]
Afera mięsna (1964-1965) [KABA]
food shortages
Polska -- polityka gospodarcza -- 1945-1989 [KABA]
“meat scandal”
PRL
Źródło:
IH PAN, sygn. B.155/17 Podr.
http://ih.katalog.pan.pl/ipac20/ipac.jsp?profile=ihpan&index=BOCLC&term=hh2002700278
IH PAN, sygn. B.156/17
Język:
polski
Prawa:
Creative Commons Attribution BY-ND 4.0 license
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Bez utworów zależnych 4.0
Linki:
https://rcin.org.pl/dlibra/publication/edition/116087/content  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
RCIN - Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Streszczenie w języku angielskim. Abstrakty w języku angielskim i polskim

Summary in English. Abstract in English and Polish.

s. 313-330

Artykuł zawiera ustalenia dotyczące problemów aprowizacyjnych, w tym przede wszystkim braków mięsa w szerokim kontekście historii politycznej, kulturowej i społecznej Polski w latach 1945–1989. Dokonana została analiza „kwestii mięsnej” w polityce władz komunistycznych (działania zmierzające do ograniczenia popytu, zwiększenia podaży i karania za nadużycia w instytucjach zajmujących się produkcją, dystrybucją i sprzedażą mięsa). Podjęta została próba określenia roli mięsa w życiu polskich rodzin, społecznych reakcji na jego braki (od dowcipów z wątkiem „aprowizacyjnym” do roli braków mięsa w genezie i przebiegu buntów antysystemowych w PRL).

Dofinansowano ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego

Projects co-financed by the Ministry of Science and Higher Education

p. 313-330

The article presents findings regarding food supply problems, including in particular shortages of meat in a broad contexts of Poland’s political, cultural and social history in 1945-1989. An analysis of the “meat issue” in the policy of the communist authorities was made (measures to reduce demand, increase supply and punish abuse in institutions involved in the production, distribution and sale of meat). An attempt was made to determine the role of meat in the lives of Polish families, social reactions to its deficiencies (from jokes about food supplies to the role of meat short-ages in the genesis and course of anti-system rebellions in the Polish People’s Republic).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies