Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fermentacja etanolowa z ciągłym wydzielaniem metabolitów techniką destylacji membranowej

Tytuł:
Fermentacja etanolowa z ciągłym wydzielaniem metabolitów techniką destylacji membranowej
Ethanolic fermentation with continuous by-products separation using MD method
Autorzy:
Gryta, Marek
Morawski, Antoni W.
Data publikacji:
2000
Wydawca:
Committee on Biotechnology PAS
Komitet Biotechnologii PAN
Institute of Bioorganic Chemistry PAS
Instytut Chemii Bioorganicznej PAN
Słowa kluczowe:
biotechnologia
biotechnology
Źródło:
Library of Institute of Bioorganic Chemistry PAS
Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN
Język:
polski
Prawa:
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0
Creative Commons Attribution BY-SA 4.0 license
Linki:
https://rcin.org.pl/dlibra/publication/edition/141419/content  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
RCIN - Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The continuous ethanol production in tubular bioreactor integrated withthe membrane distillation system (MD) has been investigated. By-products formed during the ethanolic fermentation of sugar with Saccharomyces cerevisiae inhibited the process. These products were selectively removed from the fermenting broth by MD process. This allows to increase the efficiency and the rate ofsugar conversion to ethanol. The fermentation process carried out continuouslyin the membrane bioreactor with the yeast concentration of 20 g/dm^ results inthe productivity of 6 g EtOH/dm^h and the efficiency close to 96%, after 20 h.The productivity decreased to l.I g EtOH/dm^h with the efficiency below 30%for the fermentation under similar conditions, but without MD. The separationofalcohol by MD enables to achieve a higher content of ethanol in the permeatethan in the broth. The enrichment coefficient amounting to 2-4 was dependenton the ethanol concentration in the feed. The positive influence of CO2 on theethanol transport through the membranes was found.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies