Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ethnologia Polona 41 (2020)

Tytuł:
Ethnologia Polona 41 (2020)
Food-Gifting in Gdańsk. Between Food Not Bombs and the Food Banks
Autorzy:
Gracjasz, Aleksandra
Grasseni, Cristina
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Institute of Archaeology and Ethnology Polish Academy of Sciences
Słowa kluczowe:
Food Bank
collective food procurement
Food gifting
solidarity
Food Not Bombs
Źródło:
IAiE PAN, sygn. P 366
IAiE PAN, sygn. P 367
IAiE PAN, call no. P 368
IAiE PAN, call no. P 366
IAiE PAN, sygn. P 368
http://iaie.katalog.pan.pl/ipac20/ipac.jsp?profile=iaepan&index=BOCLC&term=ee95400536
IAiE PAN, call no. P 367
Język:
angielski
Prawa:
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 4.0
Creative Commons Attribution BY-NC-ND 4.0 license
Linki:
https://rcin.org.pl/dlibra/publication/edition/158839/content  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
RCIN - Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
ill. ; 24 cm

The Food Citizens? project compares cases of collective food procurement in three countries of the European Union (Poland, Italy and the Netherlands), specifically in three post-industrial cities of comparable size and population, namely Gdansk, Turin and Rotterdam. The project explores how networks of social actors organize themselves at comparable levels of intervention (foraging, namely gathering or producing food themselves; short food chains, namely engaging directly with producers; governance, namely rethinking markets, allotments and modes of procuring food that are relevant to urban procurement). The methodology of the project is to “compare by context” how these three levels materialize in the three cities: which social actors are actually engaged, through which concrete actions, and how politics and governance affect what is otherwise largely depicted as a mere issue of economics and/or sustainability (how to produce and procure food sustainably at affordable prices). This way, so-called (post)socialist food-ways assume a particular significance as not necessarily “the odd one out” in EU regions and economies, but rather as one of the possible identifiable cultural and economic pathways that collectivities take as they are informed by specific histories, territories, local economies, and social or demographic challenges. This article focuses on very different urban forms of food rescue and reallocation in Gdansk, namely through the grassroots activities of Food Not Bombs and through the Food Bank. Based on participant observation of relevant case studies in gentrifying Gdansk, the article focuses on the re-invention of “food waste”, of food gifting, and food rescue

il. ; 24 cm

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies