Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Derecho : characteristics of the phenomenon, the danger zone in Poland

Tytuł:
Derecho : characteristics of the phenomenon, the danger zone in Poland
Autorzy:
Celiński-Mysław, Daniel
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
Poland
mesoscale convective systems
derecho
conditions of occurrence
occurrence areas
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
2067743X
Prawa:
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowa
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.pl
Linki:
https://doaj.org/article/5a708232a9264eaa9976b7ee8ff25963  Link otwiera się w nowym oknie
http://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/13429  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
The aim of the paper is to characterize the occurrence of derecho phenomenon in Poland between 2007 and 2014 and to describe threats that this phenomenon causes. The number of derecho cases in Central Europe in that period was determined on the basis of the identification criteria proposed by R. Johns and W. Hirt. Also, conditions for the occurrence of derecho were characterized and destruction that it caused was described. Additionally, the ranges of the individual derecho cases enabled the determination of the most vulnerable areas of Poland to the occurrence of this phenomenon. Reports on dangerous meteorological phenomena, SYNOP and METAR reports, MSL pressure maps, upper air maps at 500 hPa and 850 hPa, upper air sounding plots, radar depictions and satellite images were used in this paper.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies