Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of phosphorylation of the maize starch on thermal generation of stable and short-living radicals

Tytuł:
Effect of phosphorylation of the maize starch on thermal generation of stable and short-living radicals
Autorzy:
Bidzińska, Ewa
Szczygieł, Jadwiga
Wenda, Elżbieta
Błaszczak, Wioletta
Kruczała, Krzysztof
Rozwora, Robert
Fornal, Józef
Michalec, Marek
Dyrek, Krystyna
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
starch phosphates
thermal treatment
carbon centered radicals
PBN spin trap
EPR spectroscopy
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
00389056
Linki:
http://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/15124  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
Effect of hydrolysis, phosphorylation and treatment with high hydrostatic pressure on thermal generation of stable and short-living radicals in maize starch was studied by X-ray diffraction (XRD), electron paramagnetic resonance (EPR) spectroscopy, differential scanning calorim- etry and polarized light microscopy. Phosphorus was introduced into maize starch as mono- and distarch phosphates. XRD indicated localization of phosphate groups in amorphous part of the granule whereas calorimetric data suggested some cross-linking of the distarch phosphates. Stable and short-living radicals with unpaired electron localized at carbon atom were generated in all investigated samples in the temperature range commonly used for processing food. The number of detected short-living radicals, stabilized by a spin trap, is of two orders of magnitude greater than that of the stable radical species. Hydrolysis and phosphorylation strongly increase the number of stable radicals while pretreatment of the starch with high hydrostatic pressure diminishes their amount. The EPR spectra of stable radicals consist of two components, single line and another one with hyperfine structure, indicating interaction of unpaired electron with neighboring hydrogen atom. The EPR spectra of the spin trap adducts with short-living radicals contain three components from species differing in their dynamic properties depending on localization in zones of various degree of crystallinity.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies