Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of Cu(II) ions on physicochemical properties of potato starch oxidised by hydrogen peroxide

Tytuł:
The influence of Cu(II) ions on physicochemical properties of potato starch oxidised by hydrogen peroxide
Autorzy:
Pietrzyk, Sławomir
Bidzińska, Ewa
Błoniarczyk, Katarzyna
Juszczak, Lesław
Fortuna, Teresa
Łabanowska, Maria
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
hydrogen peroxide
starch
oxidation
catalysts
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
00389056
Linki:
http://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/15568  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
The study investigates the influence of Cu(II) ions used as a catalyst on the effectiveness of potato starch oxidation by hydrogen peroxide, and compares the physicochemical properties of the modified starches. The starch was oxidised by $H_{2}O_{2}$ alone and with the addition of Cu(II) ions at three concentrations: 0.1, 0.2 or 0.3 g per 100 g d.m. of starch. The oxidised starches were examined for the content of carboxyl groups, carbonyl groups, amylose and copper, and for water-binding capacity and water solubility at temperatures of 60 and 80$^{o}\textrm{C}$. Colour parameters (L*a*b), susceptibility to retrogradation, thermodynamic characteristics of pasting, intrinsic viscosity and pasting characteristic by RVA were also determined. The results indicate that the concentration of Cu(II) ions added as a catalyst has an effect on both the effectiveness of the oxidation process and the physicochemical properties of starch.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies