Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Biological and physicochemical characterization of a bacteriocin produced by Staphylococcus aureus CH91

Tytuł:
Biological and physicochemical characterization of a bacteriocin produced by Staphylococcus aureus CH91
Charakterystyka biologiczna oraz fizykochemiczna bakteriocyny produkowanej przez bakterie szczepu Staphylococcus aureus CH91.
Autorzy:
Wloka, Marcin
Słowa kluczowe:
bakteriocyny, lantybiotyki, MIC, Staphylococcus, enzymy
bacteriocins, lantibiotics, MIC, Staphylococcus, enzymes
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Bakteriocyny są syntetyzowanymi na rybosomach peptydami lub białkami produkowanymi przez liczne grupy bakterii w celu hamowania wzrostu innych blisko spokrewnionych szczepów. Bakteriocyny zostały podzielone według różnych kryteriów, biorąc pod uwagę ich strukturę, gatunek produkujący czy mechanizm działania. Celem niniejszej pracy była biologiczna i fizykochemiczna charakterystyka bakteriocyny produkowanej przez szczep Staphylococcus aureus CH91. Procedura izolacji bakteriocyny składała się z następujących etapów: wysalanie siarczanem(VI) amonu, ekstrakcja z użyciem rozpuszczalników organicznych oraz rozdział z użyciem wysokosprawnej chromatografii cieczowej w układzie odwróconych faz.Biologiczna charakterystyka badanej bakteriocyny obejmowała oznaczenia dawki MIC (ang. minimal inhibition concentration). Testy te wykazały, że szczepem najbardziej wrażliwym na działanie bakteroriocynę jest Sarcina lutea ATCC 9341. Badano także wrażliwość bakteriocyny na rożne enzymy hydrolityczne, pH oraz temperaturę.

Bacteriocins are ribosomally–synthesized peptides or proteins produced by different groups of bacteria to inhibit the growth of similar or closely related bacterial strains. Bacteriocins are categorized in several ways, including their structure, source of origin and mechanism of action.The aim of this work was physicochemical and biological characterization of the bacteriocin produced by Staphylococcus aureus CH91. The isolation procedure comprised the following steps: ammonium sulphate precipitation, extraction with organic solvents and separation on reverse-phase high performance liquid chromatography column.Determination of the minimal inhibition concentration assay showed that purified bacteriocin is the most active toward the strain Sarcina lutea ATCC 9341. Bacteriocin was also assessed for its sensitivity to various hydrolytic enzymes, pH and heat treatment.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies