Tytuł pozycji:
Przedsiębiorstwa rodzinne a jakość pracy i produktów.
Praca obejmuje swym zakresem pojęcia związane z przedsiębiorczością rodzinną oraz jakością pracy i produktów. Celem pracy jest przedstawienie roli jakości zarządzania, pracy i produktów w przedsiębiorstwach rodzinnych oraz tego w jakim stopniu wpływa to na ich konkurencyjność na rynku krajowym i zagranicznym. Przed pracą postawiono do udowodnienia następującą hipotezę badawczą: wysoka jakość pracy i produktów wpływa na zwiększenie się konkurencyjności firm rodzinnych. Praca została napisana na podstawie fachowej literatury omawiającej przedsiębiorczość rodzinną oraz zarządzanie jakością, obejmującej publikacje, czasopisma, normy i przepisy prawne oraz publikacje internetowe. W pracy wykorzystano raporty PARP dotyczące omawianego tematu.Zastosowana została metoda badawcza oparta na analizie dokumentów wewnętrznych, danych księgowych i finansowych udostępnionych przez przedsiębiorstwo rodzinne Nowatech. Cel przeprowadzonych badań został osiągnięty. Przeprowadzona analiza pozwoliła potwierdzić fakt, że przedsiębiorstwo rodzinne potrafi stworzyć bardzo dobre warunki do doskonalenia jakości pracy oraz produktów, dzięki czemu jest w stanie osiągnąć przewagę konkurencyjną nad innymi podmiotami gospodarczymi. Stwierdzono, że jakość pracy i produktów w firmie jest na wysokim poziomie, co przekłada się na jego wyniki ekonomiczne oraz wysoką pozycję wśród konkurencji. Badanie potwierdziło, że jest to wynikiem wysokiej jakości zarządzania członków rodziny, którzy stanowią większą część kadry kierowniczej w badanym przedsiębiorstwie rodzinnym. Przeprowadzając analizę badawczą stwierdzono, że istnieją obszary, które można udoskonalić, aby osiągnąć jeszcze wyższą skuteczność i efektywność. Dlatego zaproponowano działania, metody i narzędzia doskonalące, które wpłyną dodatkowo na wzrost jakości pracy i produktów, co wpłynie pozytywnie na pozycję spółki rodzinnej wśród konkurencji.
Study includes the concepts of family entrepreneurship and quality of work and products. The aim of the analysis is to present the role of management, product and labour quality in family entrepreneurship and the extent to which it affects their competitiveness in domestic and foreign markets. The hypothesis states that high quality of work and products increases the competitiveness of family business. Analysis was based on scientific literature on family entrepreneurship and quality management, including publications, periodicals, standards and regulations and online publications, as well as the PARP reports.The research method included analysis of internal documents of the entrepreneurship and accounting and financial data provided by the family business Nowatech. Purpose of studies has been achieved. The analysis helped to confirm that the family business is able to create very good conditions to improve the quality of work and products, making it able to achieve competitiveness among the operators. It was stated that the quality of work and products is at a high level, which indicates its economic performance and high position among the competitors. The study confirmed that this is the result of a high quality management of family members who represent the majority of executives in the analysed family business. Research confirmed that there are areas that can be improved to achieve even greater effectiveness. Therefore, proposed activities, methods and tools will additionally increase the quality of work and products, which will be good for the family's position among competitors.