Tytuł pozycji:
The influence of franchising on setting up own business as exemplified by coffee house Pożegnanie z Afryką
The aim of the following dissertation is to define and present the role of franchising in terms of running business in gastronomy branch as exemplified by coffee house “Pożegnanie z Afryką”.Various aspects that need to be taken into consideration before franchising a business (basic definitions connected with franchising, types of franchising, possible advantages and drawbacks) have been explained in chapter 1. The second chapter has been devoted to Polish gastronomy: its history, types, and functions. The third chapter has focused on a study of “Pożegnanie z Afryką”. The history of the company, its characteristic features, and its franchising offer have been analysed in great details. Last part of my thesis has shown the influence of franchising on setting up own business.
Celem niniejszej pracy licencjackiejstało się zaprezentowanie roli i znaczenia franczyzy w uruchamianiu własnej działalności gospodarczej na podstawie kawiarni „Pożegnanie z Afryką” działającej w branży gastronomicznej. W pracy wyjaśnione zostały kwestie związane z uruchamianiem działalności gospodarczej w systemie franczyzowym. Objaśniono m.in. podstawowe pojęcia związane z franczyzą, rodzaje franczyzy oraz wady i zalety tego sytemu. W rozdziale drugim szczegółowo opisano polską gastronomię. Przedstawiono jej historię, rodzaje oraz funkcje. W rozdziale trzecim znalazł się opis przypadku kawiarni Pożegnanie z Afryką. Zawarto w nim historię powstania firmy, krótką charakterystykę kawiarni oraz ofertę franczyzową. Ostatni rozdział ukazuje wpływ franczyzy na uruchamianie własnej działalności gospodarczej.